Eén op de zes Nederlanders is laaggeletterd (Algemene Rekenkamer, 2016). Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Voor wie in Nederland niet goed kan lezen en schrijven, is de weg naar de dokter, het ziekenhuis en de apotheek bezaaid met hindernissen. Kunnen lezen is overal nodig. Maar dat niet alleen: wat je leest, moet je ook kunnen begrijpen en toepassen. Veel van deze mensen hebben ook beperkte gezondheidsvaardigheden. Gezondheidsvaardigheden heb je nodig om informatie over ziekte en gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en toe te passen bij het nemen van beslissingen
Het AFA heeft informatie verzameld over laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden voor huisartsen en praktijkmedewerkers om zelf aan de slag te gaan met deze thema's. Deze informatie is onderaan op deze pagina te vinden. Op het kennisplatform zijn diverse zelfzorgfolders te vinden voor anderstalige patiënten.
Teksten omzetten ten behoeve van laaggeletterdheid
Als huisartspraktijk maak je regelmatig gebruik van schriftelijke communicatie richting de patiënt. Deze schriftelijke communicatie middels brieven, tekst op de website, tekst op het wachtkamerscherm of in de vorm van een folder kunnen herschreven worden op laaggeletterdheid.
De kosten voor het herschrijven van deze teksten worden volledig vergoedt door AFA.
Hieronder staan organisaties die hiervoor te benaderen zijn:
De huisartspraktijk mag uiteraard ook zelf een gespecialiseerde organisatie hiervoor benaderen.
Voor huisartspraktijken in de achterstandswijken in de regio Arnhem bestaat de mogelijkheid een vergoeding aan te vragen voor:
Een praktijkcheck laaggeletterdheid wordt voor huisartspraktijken in achterstandswijken volledig vergoed door AFA.
Aanvragen voor deze praktijkcheck of projecten met betrekking tot laaggeletterdheid kunnen gedaan worden middels het aanvraagformulier.
Ingevuld aanvraagformulier, inclusief offerte/factuur, graag versturen naar
Hieronder vindt u informatie over laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden.
Pharos
LHV
Stichting Lezen & Schrijven
Communiceren
Wilt u meer informatie over de thema’s waar AFA zich mee bezig houdt? Ga naar het kennisplatform op deze pagina treft u allerlei informatie aan omtrent het Coronavirus (COVID-19), handige websites en vertaalde zelfzorgfolders voor patiënten.