Arnhems Fonds Achterstandswijken

Laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden

Eén op de zes Nederlanders is laaggeletterd (Algemene Rekenkamer, 2016). Laaggeletterden hebben zoveel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Voor wie in Nederland niet goed kan lezen en schrijven, is de weg naar de dokter, het ziekenhuis en de apotheek bezaaid met hindernissen. Kunnen lezen is overal nodig. Maar dat niet alleen: wat je leest, moet je ook kunnen begrijpen en toepassen. Veel van deze mensen hebben ook beperkte gezondheidsvaardigheden. Gezondheidsvaardigheden heb je nodig om informatie over ziekte en gezondheid te verkrijgen, te begrijpen en toe te passen bij het nemen van beslissingen

Het AFA heeft informatie verzameld over laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden voor huisartsen en praktijkmedewerkers om zelf aan de slag te gaan met deze thema's. Deze informatie is onderaan op deze pagina te vinden. Op het kennisplatform zijn diverse zelfzorgfolders te vinden voor anderstalige patiënten.

Teksten omzetten ten behoeve van laaggeletterdheid

Als huisartspraktijk maak je regelmatig gebruik van schriftelijke communicatie richting de patiënt. Deze schriftelijke communicatie middels brieven, tekst op de website, tekst op het wachtkamerscherm of in de vorm van een folder kunnen herschreven worden op laaggeletterdheid.

De kosten voor het herschrijven van deze teksten worden volledig vergoedt door AFA.

Hieronder staan organisaties die hiervoor te benaderen zijn: 

De huisartspraktijk mag uiteraard ook zelf een gespecialiseerde organisatie hiervoor benaderen.

Praktijkcheck laaggeletterdheid

Voor huisartspraktijken in de achterstandswijken in de regio Arnhem bestaat de mogelijkheid een vergoeding aan te vragen voor:

  • een praktijkcheck laaggeletterdheid door Gewoon geletterd. Gewoon geletterd gaat via een stappenplan de praktijk af. Er wordt gekeken in hoeverre uw praktijk is ingesteld op patiënten die laaggeletterd zijn en/of weinig gezondheidsvaardigheden hebben. Zo nodig en gewenst kan de website, het foldermateriaal, het wachtkamerscherm, de bewegwijzering worden aangepast in de huisartspraktijk.
  • een praktijkcheck laaggeletterdheid door Pharos. Voorafgaand aan de praktijkcheck zal een vragenlijst worden opgestuurd, die wordt ingevuld door de contactpersoon van de praktijk of centrum. De Pharos adviseur brengt samen met één of twee taalambassadeurs bezoek aan de praktijk. Deze ervaringsdeskundigen leveren een bijdrage door hun persoonlijke verhaal te delen en door aan te geven waar zij tegenaan liepen in de praktijk. Er wordt een verslag opgesteld.

Een praktijkcheck laaggeletterdheid wordt voor huisartspraktijken in achterstandswijken volledig vergoed door AFA.

Aanvragen (praktijkcheck) laaggeletterdheid

Aanvragen voor deze praktijkcheck of projecten met betrekking tot laaggeletterdheid kunnen gedaan worden middels het aanvraagformulier.

Ingevuld aanvraagformulier, inclusief offerte/factuur, graag versturen naar

info@afa-arnhem.nl.

Informatie en handige links & websites

Hieronder vindt u informatie over laaggeletterdheid en gezondheidsvaardigheden.

Pharos

LHV

Stichting Lezen & Schrijven

CommunicerenKennisplatform

Wilt u meer informatie over de thema’s waar AFA zich mee bezig houdt? Ga naar het kennisplatform op deze pagina treft u allerlei informatie aan omtrent het Coronavirus (COVID-19), handige websites en vertaalde zelfzorgfolders voor patiënten. 

Nieuws